Dorpsommetje

In Nieuwlande zijn 3 Dorpsommetjes

  • Het Dorpsommetje 3,5 km
  • De Wiekenroute 7,5 km
  • De Veldroute 10 km

Klik hier om de folder te downloaden.

De routes zijn ook verkrijgbaar bij het MFC en Attent Koster.

 

Over de routes:

Met deze wandelroutes maakt u kennis met het veenkoloniale, rechthoekige landschap in het zuiden van Drenthe. Tot ruwweg 1750 was dit gebied een uitgestrekt, woest en beperkt toegankelijk veenlandschap.

In de moerassige veengebieden hadden afgestorven planten na honderden jaren een metersdikke veenlaag gevormd. Weggestoken en gedroogd werd het veen turf genoemd en als brandstof gebruikt. Voor het droogleggen van deze veengrond en het vervoeren van de turf werden ’opgaanden’ en wijken aangelegd en op de knooppunten hiervan ontstonden  de nederzettingen.

Daar waar vanuit het Oostopgaande een Dwarsgat (nu Brugstraat) is gegraven ontstond  eind 19e eeuw Nieuwlande. In 1890 staan er circa veertig woningen, waarvan de meeste langs het Oostopgaande en verder verspreid langs het Dwarsgat en verschillende ‘wieken’. Op het afgegraven veen laten de Hoogeveense eigenaren veel bos aanplanten.

Vanaf 1900 verdwijnen de bossen en maken arbeiders en kleine boeren de grond gereed voor landbouw. De Hoogeveense eigenaren verkopen deze grond aan vooral jonge gereformeerde Groninger boeren, die hierop voor die tijd kapitale boerderijen stichten. Na de veenarbeiders zijn zij de tweede groep immigranten in het ‘nieuwe land’.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog had het dorp veel onderduikers. Johannes Post was de drijvende kracht achter het verzet. Nieuwlande is 1 van de 2 dorpen in Europa die de Yad Vashem onderscheiding van de staat Israël heeft gekregen als dank en erkenning voor hun hulp aan de onderduikers. Het monument met de onderscheiding is een gemetselde muur met in het midden een boog en is gelegen aan de Brugstraat. Naast dit gedenkteken staat tevens het verzets-monument, ontworpen door dorpsbewoner Paul Hulskamp. Tevens vindt u in het dorp het onderduikersmuseum ‘De Duikelaar’ waar o.a. de privéverzameling van Jo Schonewille te zien is.

Klik hier om naar de website van museum “de Duikelaar” te gaan

In eetcafé De Dorpskern kunt u na de wandeling genieten van een kopje koffie, ijsje of een heerlijke lunch.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.